Slaapproblemen

De workshops zijn van therapeutische waarde en opgezet vanuit de Methode Slaapoefentherapie, dit is een landelijk erkende paramedische zorg.

Van de werknemers die aan het werk zijn, ervaart 45% een matige tot slechte slaapkwaliteit. Onder werknemers die zijn ziekgemeld bij ArboNed ligt dat percentage nog hoger: 57% geeft aan niet goed te slapen. Veel werkgevers vinden slaap een privéaangelegenheid, maar slecht slapen beïnvloedt wel degelijk het werk. Slecht slapen kan gevaarlijke situaties op het werk veroorzaken, er kunnen fouten gemaakt worden, er is een mindere productiviteit en er is een verhoogde kans op ziekteverzuim.

Het onderwerp van deze workshop is de slaap algemeen, waarin de medewerkers geholpen kunnen worden met inslaapproblemen, doorslaapproblemen of te vroeg wakker worden. Door slaapeducatie, slaap hygiëne adviezen en ontspanningsoefeningen zijn deze ‘zachte’ veel voorkomende slaapproblemen erg goed te verbeteren.

ontspanning

Werkt het bedrijf met ploegendiensten?

In dat geval kan de workshop gegeven worden met het onderwerp ‘slapen met ploegendienst’ ook vanuit de methode Slaapoefentherapie, waarin preventief en curatief aandacht is hoe je hier op een gezonde manier mee om kan gaan m.b.t. een gezond herstel. Adviezen zijn praktisch en gericht op het eigen gedrag van de werknemers. Denk bijvoorbeeld aan de slaap hygiëne, beweging, ritme en do’s and dont’s.

Aanvullend op de theorie zal er ook een praktijk gedeelte zijn waarin ontspanningsoefeningen gegeven worden waarin de werknemers zelf ervaren wat diepe ontspanning is en hoe je dit zelf toe kan passen bij inslapen of doorslapen.

Opbouw 2 uur durende workshop

  • Theorie; Slaapeducatie, (optioneel: gevolgen van ploegendienst), slaap hygiëne adviezen, preventieve/curatieve aanpak, praktische adviezen en tips.
  • Praktijk; Het ervaren van verschillende ontspanningsoefeningen vanuit o.a. Mindfulness om toe te passen bij het verstoorde slaappatroon waardoor men leert minder alert te worden.
  • Vragen; Antwoorden, discussie en ervaringen uitwisselen.